October 2016 Project – Housing Development, Beith, North Ayrshire

October 2016 Project – Housing Development, Beith, North Ayrshire

site-illustration-4

location-planimage-1image-2image-3

The proposed development comprises of 3 detached dwelling houses with attached garage. The style and density of development is reflective of the locality.

Each house will be staggered to make best use of the plot shape; ensuring each house has usable private garden space of 150-190m.sq.

Two mature trees will be removed from the site to accommodate the development.

 

Proposed Design

Maintaining the character of the local area, each house will have two storeys, with gable fronted elevations and single storey attached garages.

The walls will be predominantly finished with white chip roughcast and timber cladding detailing to add interest to the street fronted elevations, in keeping with the established street scene.

The roofs will be pitched between 30 and 22 degrees (garage), finished with a grey modern concrete roof tile.

The PVCu window frames will be finished in grey.

The main entrance door and garage door will be finished in wood or wood effect PVCu, to match timber cladding on walls.

Roof fascias, soffits, gutters and down pipes will be finished in black PVCu.

Internally each house accommodates 4 bedrooms, lounge, kitchen dining, shower room, family bathroom and ensuite

 

Energy Efficiency.

Each house will be constructed using energy efficient timber frame construction with a masonary external finish.

The use of heat recovery ventilation and a low air leakage tested construction, will reduce the building’s carbon emissions and provide a min B category energy rating.

 

Site Context

The site is open plan to the Morrishill Drive (minimal amount of overgrowing weeds along the pavement edge) with fencing and a stone wall enclosing the north east and south boundaries.

The site is essentially flat with a slight fall to the west, providing ideal topography for development.

 

Roads, Access and Parking

Three new road access points will be required – detailed plans of the access points will be submitted for review by the roads department.

A min of two off street parking spaces will be provided (one in the garage and one in the driveway).

 

Landscaping

The remaining ground around the proposed houses will be left with a grass finish. The driveway and path leading to the main entrance will be finished with paving stones. A further slabbed access path to the rear garden will be provided, predominately finished in concrete paving slabs, providing a suitable surface for wheelie bin access (it is intended that the wheelie bins will be store in the rear garden).

 

Site Boundary

An 1800mm high timber fence will be provide from the principle elevation to the existing rear stone wall; separating each plot and providing privacy.

December 2015 Projects – Rankin Drive, Newton Mearns

December 2015 Projects – Rankin Drive, Newton Mearns

 

rear view from garden

 

A John Lawrence 3 Bedroom detached house. The extension design provides an open plan living space to the rear of the house, with the rear entrance doorway moved to the side. This design give the owner the option of using the current lounge as a 4th bedroom.

rankin drive plan

sketch extension1

rankin drive elevations

The design incorporates material finishes from the existing house and introduces cedar cladding from the rear of the proposed extension, wrapping around the house to highlight / guide people to the new side entrance doorway – expected to be used as the everyday common entrance to the house.

side entrance

November 2015 Projects – Vardar Avenue, Clarkston

November 2015 Projects – Vardar Avenue, Clarkston

 

A very popular 3 bed semi detached house type in the sought after area of Clarkston, East Renfrewshire. This design provides additional living space, a larger kitchen, ground floor shower room and additional upper floor bedroom.

 

Early design sketches used to discuss the design principle with the planning department are shown below –

rear view sketch

 

rear view sketch

    front view sketch

front view sketch

 

Following successful discussions with the planning department, the design ideas have been advanced to a surveyed, scaled, detail plan.

 

vardar ground floor plan

ground floor

 

vardar upper floor plan

  upper floor

vardar Avenue elevations

elevations

The starting point with this design is maximising useful space. To the side of the house, the narrow driveway doesn’t lend itself to development in terms of a practical, square sized additional bedroom. Often developments to the side of a house like this, block important external access from the front to rear garden (resulting in garden waste, kids bikes etc being dragged through rooms in the house). This design incorporates a 900mm wide external access path between the new gable wall and the boundary and focuses on development across the rear corner of the house. Our next consideration is the impact to the neighbouring properties, in particular, the two storey element of the extension. The impact is minimised by stepping the two storey element back from both neighbouring boundaries. Further still, stepping the side extension back from the front of the existing house and the use of a mansard roof over the two storey extension, ensuring that the original house maintains it’s dominance and that the extension has little impact on the street scene – maintaining the character of the street in terms of property style and scale.

November 2015 Projects – Forres Avenue, Giffnock

November 2015 Projects – Forres Avenue, Giffnock

This project proposes a two storey rear extension.

The additional accommodation comprises, 2 bedrooms, larger bathroom, ground floor toilet, large kitchen dining living space.

Early stage illustrations shown below –

 

 

 

proposed sketch 1

 

proposed sketch 2

 

proposed sketch 3

 

FORRES AVENUE ELEVATIONS

 

FORRES AVENUE FLOOR PLANS

Detailed plans above, show the proposed internal accommodation.

The proposed new bathroom location will have sunpipe installations to provide ventilation and daylight.

 

October 2015 Projects – Gallowhill Road, Lenzie

October 2015 Projects – Gallowhill Road, Lenzie

 

gallowhill road elevations

Two extensions – a utility room and toilet add on; and a large family lounge with wood burning stove. Some internal alterations too, forming a master bedroom with ensuite and providing a large family bathroom.

 

The family lounge extension incorporates large glazed areas to make the most of the private garden views. The wood burning stove occupies the space between the large glazed screens, to frame the focus of the room on the mature garden space to the rear of the property – a beautiful outlook.

 

gallowhill road floor plan

July 2015 Projects – Grange Road, Bearsden

July 2015 Projects – Grange Road, Bearsden

3 Grange Road Floor Plan

This large semi detached house, previously had a small kitchen area, in a detached location from the mature rear garden. The proposed design relocates the kitchen into the old utility and boiler extension, now connecting the kitchen with the garden.

3 Grange Road section

 

3 Grange Road Elevations#

 

By using large screen doors, velux rooflights and by raising the ceiling in the new kitchen location, huge amounts of natural light will fill this space; providing this family home with a beautiful, bright hub for daily living.

July 2015 Projects – Ravenstone Drive, Giffnock

July 2015 Projects – Ravenstone Drive, Giffnock

 

Ravenstone Drive Elevations

 

A modest “L” shaped bungalow has been redesigned and extended to provide additional bedrooms and living space.

Ravenstone Drive ground floor plan

A front and rear extension has been added to provide a ground floor master bedroom; large open plan kitchen dining living space; a stair installed to provide access to the new attic accommodation – which comprises of three bedrooms and a bathroom.

 

Ravenstone Drive Upper floor plan